Vad är en Dashcam och Varför behöver jag en?

Dashcam, på svenska; Bilkamera. En liten diskret kamera som fästs i framrutan på fordon. Denna lilla kamera kan bespara dig tusentals kronor.

Dashcams är videokameror som är specialtillverkade för att spela in konstant material utan avbrott, och kommer även med inbyggda funktioner som är speciellt anpassade för detta ändamål, såsom G-sensor, Rörelse-Sensor, GPS Mottagare, Avancerat Parkeringsläge, WIFI för att föra över klipp till din telefon .

Dessa kameror skriver automatiskt över gammalt material när minnet är fullt, däremot skrivskyddas händelser av intresse automatiskt, samtliga utav våra Dashcams har G-sensorer som skrivarskyddar klipp automatiskt när kameran känner av en kraftig vibration, vid exemeplvis en kollision. Man kan även manuellt skrivarskydda klipp genom att trycka på knappen på kameran.

Varför behöver jag en Dashcam?

Hur kan en Dashcam bespara dig tusentals kronor?

Jo, en Dashcam fungerar som ett extra vittne i trafiken som alltid vakar över dig. Ifall du exempelvis skulle vara inblandad i en trafikolycka där du inte är vållande kan det i vissa fall vara svårt att bevisa vem som var vållande, även om det inte var du som var vållande. Detta innebär att du kan behöva betala delar av självrisken eller i värsta fall bli dömd helt vållande och behöva betala tusentals kronor i självrisk samt få förhöjd försäkringspremie i framtiden genom att du förlorar dina "Skadefria år"  Inte nog med detta, i allvarliga olyckor kan man även få rättsliga påföljder ifall man inte kan bevisa sin oskyldighet.

Enligt oss på VIOFO är Daschcam ett måste för personer som har halvförsäkrade fordon. 

Vållandet avgör om du får någon ersättning överhuvudtaget för ditt fordon. Vi kan ta ett exempel, du har en halvförsäkrad bil vars värde är 50 000:-, du är inblandad i en olycka i en signalreglerad korsning, det var sent på kvällen och inga bilar eller fotgängare i närheten, du hade grönt, motparten hade rött och körde in i dig. Motparten hävdar att det var du som körde mot rött och har ett antal vittnen i sin bil som hävdar samma sak. Du var själv i din bil, utan vittnen.

I detta fall skulle försäkringbolaget döma i motpartens fördel och se dig som vållande, vilket innebär att du inte får någon ersättning alls för ditt fordon, ifall du däremot skulle haft en Dashcam skulle du smidigt kunna bevisa att motparten var vållande och få din bil inlöst och en ersättning på 50 000:-

Dashcam - Ditt vittne i trafiken.

Fördelarna med Dashcam


Slipp dyra självrisker
Ifall du kan bevisa att det inte var du som var vållande så behöver du inte betala någon dyr självrisk samt så bibehåller du dina Skadefria år.

Snabbare handläggningstid i försäkringsärendet
Genom att skicka in ditt videomaterial till ditt försäkringsbolag kan försäkringsbolaget lättare samt snabbare utreda ditt ärende och du få ersättning snabbare.


Slipp tjafs och diskussioner på plats

Ifall olyckan skulle vara framme så är det bara att ta varandras uppgifter och sedan kontakta respektive försäkringsbolag, Daschcam materialet talar för sig självt.

Fånga intressanta saker på vägen

Det behöver inte bara vara negativa incidenter/händelser du fångar på video, utan intressanta, spektakulära, roliga eller minnesvärda händelser.

Vad säger lagen om Dashcams, är det lagligt med videoinspelning? Svar: Ja

Detta togs upp år 2016 då Datainspektionen krävde att Högsta Förvaltningsdomstolen prövade ett fall som i framtiden skulle bli vägledande. Högsta förvaltningsdomstolen fastställde att detta är lagligt och inte kräver något tillstånd.

Artikel för referens; Filmkamera i bil är nu lagligt i Sverige